Home

Compunerea completului de judecata

CAPITOLUL I Judecătorul. Incompatibilitatea. Art. 50 . Compunerea completului de judecată (1) Abţinerea sau recuzarea se soluţionează de un alt complet al instanţei respective, în compunerea căruia nu poate intra judecătorul recuzat sau care a declarat că se abţine Neavând calitatea de angajat, reclamantului nu i s-a completat fişă de pontaj şi nu i s-a putut elibera adeverinţa de vechime. Mai arată că alcătuirea completului de judecată a fost legală. Sub aspectul fondului, învederează că reclamantul nu a fost angajatul societăţii, neîndeplinind condiţiile pentru a fi paznic sau fochist compunerea instanţei, alcătuirea completului de judecată cu numărul de judecători şi asistenţi judiciari stabiliţi de lege. în conformitate cu prevederile Legii de organizare judiciară, c.i. (a completului de judecată) este următoarea: 1) cauzele date în competenţa de primă instanţă a judecătoriei, tribunalului şi curţii de apel se judecă într-un complet format dintr. excepţia nelegalei compuneri sau constituiri a completului de judecată, este o excepţie de procedură, dilatorie şi absolută, normele care reglementează compunerea sau constituirea instanţei fiind norme de organizare judiciară, imperative (cu excepţia normelor de ordine privată ale art. 42 NCPC).. Instanţa se pronunţă asupra excepţiei, indiferent de soluţie, printr-o încheiere.

Art. 50 Noul Cod de Procedură Civilă Compunerea ..

La data de 2.12.2008, instanta compusa din aceiasi judecatori a constatat ca membrii completului de judecata nu au ajuns la un acord în ce priveste solutia si a repus cauza pe rol în vederea constituirii completului de divergenta conform art.308 Cod procedura penala, dispunând citarea partilor pentru termenul din 15.12.2008 COMPUNEREA COMPLETULUI DE JUDECATĂHOTĂRÂRE JUDECATOREASCĂ Prin sentinţa penală ll8 din 26.01.2005 a Judecătoriei Oneşti, inculpatul L.M a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 184 al. 2, 4 Cod penal, cu suspendarea executării Prin urmare, compunerea completului care pronunță regulatorul de competență trebuie să se raporteze la acest stadiu procesual. Într-o a doua opinie , compunerea completului care soluționează conflictul de competență, este format dintr-un singur judecător, independent de stadiul procesual al cauzelor aflate în conflict 50. Compunerea completului de judecata - Legal Land. Art. 50. Compunerea completului de judecata. (1) Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine. Dispozitiile art. 47 alin. (4) raman aplicabile. (2) Cand, din pricina. 10. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost învestită prin sesizarea formulată de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa cu soluţionarea recursului în interesul legii ce vizează următoarea problemă de drept: Compunerea completului de judecată desemnat să soluţioneze conflictul de competenţă. II

Conflict de muncă. Compunerea completului de judecată ..

 1. Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a formulat un punct de vedere în privința recursului în interesul legii aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție privind compunerea completului de judecată care soluționează conflictul de competență. În opinia sa, recursul în interesul legii este inadmisibil, iar compunerea completului care soluționează conflictul de.
 2. Compunerea completului de judecată să soluționeze conflictul de competență ivit în calea de atac a apelului sau în calea de atac a recursului are compunerea prevăzută de lege pentru stadiul procesual al cauzei în care s-a ivit, cu excepția conflictelor date de lege în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, care.
 3. istrativ al Romaniei. Ratiune, dispozitii generale, principiile dreptului ad
 4. judecători, membri ai completului de judecată, nu au avut când să studieze dosarul, 1 iulie 2014 fiind prima lor zi de muncă la Curtea de Apel București. Prin aceasta, s-au incalcat atat normele de procedura existente in Codul de procedura penala referitoare la compunerea completului de judecata si repartizarea aleatorie (art. 354 raporta
 5. Pe de altă parte, prin compunerea instanței se înțelege alcătuirea instanței cu numărul de judecători prevăzut de lege. Constituirea instanței desemnează alcătuirea completului de judecată cu toate persoanele și organele prevăzute de lege, adică, pe lângă judecători, cu grefier, magistrat-asistent, procuror.
 6. Compunerea completului de judecata este prevazuta de lege. Astfel, judecatoriile judeca in complete formate din doi judecatori, iar unele procese si cereri, atat in materie penala cat si in materie civila, de catre un singur judecator. Tribunalele judeca procesele si cererile de competenta lor, in prima instanta in complet format din doi.
 7. Exceptia gresitei compuneri sau constituiri a completului de judecata este o exceptie de procedura, intrucat vizeaza incalcarea regulilor privitoare la compunerea instantei; este o exceptie dilatorie, pentru ca tinde la amanarea judecatii, si absoluta, pentru ca normele care reglementeaza compunerea sau constituirea instantei sunt norme de.

Compunerea instanţei Dictionar juridic (dex

Complete Sau Completuri De Judecata. Astfel, compunerea completurilor de judecată de la înalta curte de casaţie şi justiţie şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul legii nr. completului de judecată în mod aleatoriu, prin intermediul. Compunerea completului de judecata. Infractiunea de distrugere prevazuta de art. 217 alin.1 din Codul penal. Prin sentinta penala nr. 1472 din 5 septembrie 2006, pronuntata de Judecatoria Oradea, a fost respinsa cererea formulata de petenta S.E. de reabilitare cu privire la pedeapsa de 3 ani închisoare ce i-a fost aplicata prin sentinta penala.

Excepţia nelegalei compuneri sau constituiri a completului

 1. Excepţia nelegalei compuneri sau constituiri a completului de judecată, este o excepţie de procedură, dilatorie şi absolută, normele care reglementează compunerea sau constituirea instanţei fiind norme de organizare judiciară, imperative (cu excepţia normelor de ordine privată ale art. 42 NCPC). Instanţa se pronunţă asupra.
 2. Incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta Si daca legiferarea reclamata, completuri specializate n-a fost facuta, inseamna ca infractorii nu mai sunt infractori si nu trebuie sa stea in.
 3. (1) Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. (facsimil) Art. 19 din Regulamentul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei: Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie are urmatoarele atributii: lit

Complet de judecata - Dictionar juridic Rubinia

Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecata la începutul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. Schimbarea completului se face în mod exceptional pe baza criteriilor obiective stabilite de Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti Opinia formatorului INM. Art.50 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, prevede că (1) Abţinerea sau recuzarea se soluţionează de un alt complet al instanţei respective, în compunerea căruia nu poate intra judecătorul recuzat sau care a declarat că se abţine.Dispoziţiile art. 47 alin

compunerea completului de judecatĂ (judecĂtori) complete judecĂtori de drepturi Şi libertĂŢi Şi contestaŢii permanenŢĂ incidente procedurale complete de camerĂ preliminarĂ Şi pentru judecata În primĂ instanŢĂ complete judecĂtori de apel Şi contestaŢii În cursul judecĂŢii 1.09.2015 marţi jdl-2,jdl-6,jdl-7 jcp-2,jcp-6,jcp. (3) ale art. 31 din Legea nr. 304/2004, potrivit carora 'Daca numarul de judecatori necesar formarii completului de judecata nu se poate asigura, acesta se constituie cu judecatori de la celelalte sectii, numiti, prin tragere la sorti, de catre presedintele sau unul dintre cei 2 vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie', deci, in. Revizuire. Compunerea instantei. Inalta Curte de Casatie si Justitie. Data: 22-05-2002. Decizia nr. 2093 din 28 mai 2002, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie. Revizuirea se judeca de instanta care a pronuntat hotararea a carei revizuire se cere, in aceeasi compunere a completului de judecata, ca si cauza in care a fost pronuntata. Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea. (2) In cazul in care unul dintre judecatori sau asistenti judiciari a ramas in minoritate la deliberare, el isi va redacta opinia separata, care va cuprinde expunerea considerentelor, solutia. Curtea nu poate retine o astfel de aparare deoarece inlocuirea unui judecator din compunerea completului de judecata la unul din termene s-a facut legal, cu respectarea dispozitiilor din Regulament avand in vedere ca acesta s-a aflat in concediu medical la data de 23.11.2010 iar inlocuirea s-a facut cu judecatorul din planificarea de permanenta.

Stabilirea compunerii completurilor de judecată ale

 1. Compunerea completului de judecata nu se circumscrie notiunii de competenta a instantelor judecatoresti. Atât nerespectarea competentei absolute cât si nerespectarea dispozitiilor legale privind alcatuirea completului de judecata sunt motive de nelegalitate a hotarârii, primul prevazut de dispozitiile art. 304 pct.3 si cel de-al doilea.
 2. In cazul in care judecatorii care intre in compunerea completului de judecata nu ajung la un acord asupra hotararii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou in complet de divergenta. d) Atributiile instantei ca subiect principal in procesul civil. Partile sunt necesare instantei si instanta este necesara partilor
 3. In litigiile de munca completele sunt speciale: 1 judecator si 2 asistenti judiciari (unul reprezentand sindicatele si unul reprezentand patronatele). Acesti asistenti judiciari fac parte tot din compunerea completului de judecata, dar nu au vot deliberativ, ci consultativ - participa la luarea deciziei numai prin consultare
 4. Astfel, in materie penala, Completul de 5 judecatori avea posibilitatea sa invoce in orice stare a procesului din oficiu exceptia nelegalei sale compuneri, avand in vedere ca incalcarea dispozitiilor privind compunerea completului de judecata se sanctioneaza intotdeauna cu nulitatea absoluta, motiveaza CCR
 5. Rezumat: Studiul de faţă îşi propune să analizeze incidența principiului nemijlocirii în procesul penal, raportat la situația specifică în care, pe parcursul judecării cauzei, se modifică compunerea completului de judecată. Este supusă analizei atât jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru clarificarea standardului impus sub acest aspect, cât și.

Curtea nu poate retine o astfel de aparare deoarece înlocuirea unui judecator din compunerea completului de judecata la unul din termene s-a facut legal, cu respectarea dispozitiilor din Regulament avand în vedere ca acesta s-a aflat în concediu medical la data de 23.11.2010 iar înlocuirea s-a facut cu judecatorul din planificarea de. DreptOnline.ro - RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ , Decizia nr. V din 26 septembrie 2005 cu privire la compunerea completului care judeca in prima instanta, la judecatorii, tribunale si curti de apel, infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de corupti Dispozitiile art. 317 alin.1 pct.2 cod procedura civila, se refera la competenta generala, materiala sau teritoriala absoluta a instantelor judecatoresti. Compunerea completului de judecata nu se circumscrie notiunii de competenta a instantelor judecatoresti. Alte articole pe aceeasi tema: Exceptia de necompetenta material

La dosarul cauzei se depun si copii de pe hotararile colegiului de conducere prin care este modificata compunerea completului de judecata, certificate de grefierul de sedinta. Art. 98 (1) Incidentele procedurale referitoare la compunerea completelor de judecata se vor solutiona cu respectarea normelor de procedura si a normelor de. Iata dovada ca judecatorii din Completele de 3 si 1, din penal, civil si contencios, au fost pusi cu mana de sefii de sectii, la sedinta din 12 decembrie 2017 a Colegiului de Conducere al ICCJ, cu incalcarea legii. Mii de procese sunt nule din cauza folosirii la varful ICCJ a unui regulament intern, care incalca flagrant legea, Constitutia si CEDO. Sefa ICCJ Cristina Tarcea a supervizat.

Art. 292 Compunerea instanţei DISPOZIŢII GENERALE Cod ..

Completele penale de cinci judecatori trebuie judecate

Avand spre analiza si decizie solicitarea Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti vizand indreptarea erorii materiale strecurate in Hotararea Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. 146 din data de 30.05.2018 cu privire la compunerea completului de judecata C8A si C8Co, incepand cu luna iunie 2018. Retinand ca In situatia in care se invoca incalcarea normelor referitoare la alcatuirea instantei determinata de existenta unui caz de incompatibilitate, contestatiei in anulare este inadmisibila daca partea interesata nu a invocat acest aspect in apel, conditia de admisibilitate neputand fi inlaturata de sustinerea ca nu a fost cunoscuta compunerea completului de judecata anterior pronuntarii hotararii De aceea, incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. 178. O astfel de viziune asigura coerenta actiunii puterii judecatoresti, garantand, in acelasi timp, independenta si impartialitatea. Astfel, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, care. Judecare apel si contestatie de acelasi judecator. Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una din parti sa prezinte in original o factura de achizitie iar inscrisul in original nefiind prezentat instantei, instanta a respins apelul.

Compunerea instanţei

Decizia 69/2007 (DECIZIE Nr. 69 din 15 octombrie 2007 cu privire la compunerea completului de judecata care solutioneaza declaratia de abtinere sau cererea de recuzare, in raport cu faza procesuala in care acestea au fost formulate DAN VOICULESCU A FACUT PLANGERE LA CSM - Liderul PC acuza ca judecatori de la TMB si CAB au repartizat cu dedicatie dosarul sau catre magistrati urmariti penal de DNA: Impotriva membrilor completelor la care a fost repartizat dosarul, de la ambele instante, s-a pus in miscare actiunea penala de catre PICCJ-DNA... Coincidenta cel putin stranie imi intareste convingerea ca dosarul nu a fost. Compunerea completului de judecată. ÎCCCJ a admis un recurs în interesul legii şi a stabilit că în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 135 şi art. 136 din Codul de procedură civilă, coroborate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară stabileşte următoarele: ÎCCJ Aprecizeaza ca adresa PICCJ - DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti. Presedinte, judecator Simona Camelia MARCU (Cutov Ina)

De altfel, acesta este primul caz de nulitate absolută prev. de art.281 alin.1 lit.a Cpp, deci nerespectarea regimului incompatibilităților, alături de alte ipoteze care privesc legala compunere a completului de judecată, determină întotdeauna aplicarea nulității În motivarea ÎCCJ, citată duminică seara de Antena 3 se arată: Înalta Curte constată că prin modul în care doamna judecător Camelia Bogdan a participat la judecarea prezentei cauze, în primă instanță, începând cu data de 22 ianuarie 2016 și până la 10 mai 2016, când a avut loc pronunțarea, nu a respectat compunerea completului de judecată, precum și celelalte. Compunerea instantei . Art. 354 (1) Instanta judeca în complet de judecata, a carui compunere este cea prevazuta de lege. Dupa începerea dezbaterilor, orice schimbare intervenita în compunerea completului atrage reluarea dezbaterilor. Judecata de urgenta in cauzele cu arestati preventiv sau aflati in arest la domiciliu Art. 355 (1) Daca. În contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, ședințele de luni, 30.03.2020, ale Completului pentru soluționarea recursului în interesul legii și ale Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept s-au desfășurat în condiții de videoconferință, din locații aflate în ambele sedii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit unui comunicat al ICCJ. Completul de judecată competent să soluționeze conflictul de competență ivit în calea de atac a apelului sau în calea de atac a recursului are compunerea prevăzută de lege pentru stadiul procesual al cauzei în care s-a ivit, cu excepția conflictelor date de lege în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, care se soluționează în complet de 3 judecători, conform.

Video: Compunerea Completului De Judecată

RIL promovat. Compunerea completului de judecată care ..

Judecătorii Curţii Supreme au transmis Curţii Constituţionale că instituţia a acţionat întotdeauna în limitele legilor organice în compunerea completelor de judecată. Poziţia instanţei supreme vine ca răspuns la sesizarea făcută de şeful Senatului, Teodor Meleşcanu, cu privire la modul de compunere a completelor de trei judecători ce pronunţă apelurile la Curtea Supremă Ce trebuie sa stiti despre. judecata. in procesul. penal. este modul in care instanta de judecata isi exercita atributiile in mod activ. inseamna un complet de judecata format din judecatori, in compunerea prevazuta de lege, si din grefier, cu participarea procurorului. Compunerea instantei se impune a fi aceeasi pe tot parcursul procesului (1) Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecata la inceputul anului, urmarind asigurarea continuitatii completului. (facsimil) Art. 19 din Regulamentul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei: Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie are urmatoarele atributii: lit Curtea de Apel Alba Iulia a motivat decizia prin care a desființat sentința Tribunalului Cluj în dosarul DNA în care e inculpat fostu șef ISCTR Cluj, Rareș Pop, trimițând cauza spre rejudecare la Tribunalul Alba pe motivul de nulitate absolută al nelegalei compuneri a completului de judecată. În decizie, judecătorii CA Alba Iulia vorbesc și de caracterul inexact al mențiunii. Lucrarea Drept procesual civil, semnata de D-na conf. univ. dr. Mihaela Tabarca, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reprezinta un valoros curs universitar, distins cu Premiul Istrate Micescu al Uniunii Juristilor din Romania, destinat in primul rand pentru uzul studentilor, dar prin problemele teoretice si practice semnalate, constituie si un pretios instrument de lucru.

Art. 50. Compunerea completului de judecata - Legal Lan

De aceea, incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. Modul de alcatuire a completurilor de 3 nu exista in lege Abținerea sau recuzarea se soluționează de un alt complet al instanței respective, în compunerea căruia nu poate intra judecătorul recuzat sau care a declarat că se abține. Când, din pricina abținerii sau recuzării, nu se poate alcătui completul de judecată, cererea se judecă de instanța ierarhic superioară (art. 50 alin. 2 Cod. Potrivit art. 55. din Legea nr. 304 /2004 modificată prin Legea 247/2005 privind organizarea judiciară a instanţelor Colegiile de conducere stabilesc compunerea completelor de judecată la începutul anului , urmărind asigurarea continuităţii completului. Schimbarea membrilor completelor se face în mod excepţional, pe baza.

a) compunerea completului de judecata; b) competenta materiala si competenta personala a instantelor judecatoresti, atunci când judecata a fost efectuata de o instanta inferioara celei legal competente; c) publicitatea sedintei de judecata; d) participarea procurorului, atunci când participarea sa este obligatorie potrivit legii (81) La cererea motivata a completului de judecata investit cu solutionarea unui dosar care in mod constant necesita un timp de lucru ce acopera durata normala a unei sedinte de judecata, colegiul de conducere al instantei poate sa dispuna, pana la solutionarea cauzei respective, pana la redactarea hotararii pronuntate sau pana la un alt. Prin urmare, si in privinta compunerii aleatorii a completului de judecata, hotararile Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - de la momentul aplicarii prevederilor art.32 din Legea nr.304/2004, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.255/2013 si Legea nr.207/2018 (respectiv din 1 februarie 2014 pana in prezent. Aceasta modalitate a luat in considerare numarul mare de judecatori care intra in compunerea completului pentru solutionarea recursului in interesul legii (25 de judecatori), respectiv a completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (intre 13 judecatori si 19), la care se adauga magistratul-asistent si reprezentantul Ministerului Public. Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.): Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata. Solutiile care se pot pronunta. Incompatibilitate, Decizie nr. 142 R din data de 06.04.2010, pronuntata de Tribunalul Botosan

fac parte din compunerea completului de judecatä; c) de cätre judecätorii care fac parte din completul de judecatä si de cätre grefier. Räspuns corect: b) art-401 alin 2 NCPC Încheierea de sedintä: a) se redacteazä exclusiv pe baza notelor de §edintä, färä a se tine cont in nici o situatie de înregisträrile §edintei de judecata. Plenul CSM apreciaza ca adresa DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei, este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti, avand in vedere forma sa, ce nu respecta exigentele legale; continutul. Conform art.245 din Codul de procedură civilă Excepţia procesuală este mijlocul prin care, în condiţiile legii, partea interesată, procurorul sau instanţa invocă, fără să pună în discuţie fondul dreptului, neregularităţi procedurale privitoare la compunerea completului sau constituirea instanţei, competenţa instanţei ori. Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut publică motivarea pentru retrimiterea spre judecare la Curtea de Apel București a dosarului în care fosta judecătoarea Camelia Bogdan a pus sechestru pe averea a doi notari. ÎCCJ notează că fostul magistrat nu a respectat compunerea completului de judecată ceea ce a adus la afectarea gravă a actului de judecată